Τετάρτη

Μπούρτζι

Μπούρτζι - Ναύπλιο
Παλαιό ενετικό φρούριο που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου. Λέγεται Καστέλλι και Θαλασσόπυργος. Είναι χτισμένο από τους Ενετούς το 1473 πάνω σε ένα πολύ μικρό νησάκι και καλύπτει όλη την έκτασή του. Το 1502 μεταβάλλοντας οι Ενετοί με οχυρώσεις τη ΝΔ πλευρά της Ακροναυπλίας σε αυτοτελή προμαχώνα
με επάλξεις («Πέντε Αδέρφια»), συνέδεσαν αυτόν με τεχνητό βραχίονα από ογκόλιθους στον οποίο και πρόσδεναν αλυσίδα που έφθανε μέχρι το Μπούρτζι για τη προφύλαξη του λιμένα και της πόλης. Εξ’ ου και το όνομα «Λιμένας της Αλύσου».


Μπούρτζι - Ναύπλιο
Κατά την επανάσταση του 1821 οι Έλληνες κατέλαβαν το Μπούρτζι και κανονιοβολούσαν από εκεί το κυριευμένο Ναύπλιο (1822). Από εκεί εμπόδιζαν και το λαθραίο εφοδιασμό των πολιορκημένων Τούρκων από αγγλικό καράβι. Κατά τις εμφύλιες ταραχές της Επανάστασης, η Κυβέρνηση για ασφάλειά της κατέφυγε δύο φορές στο Μπούρτζι (25 Μαΐου 1824 και 2 Ιουλίου 1827). Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του,  το  1865 αφοπλίστηκε και από τότε το χρησιμοποιούσε για κατοικία του ο δήμιος, που με λαιμητόμο εκτελούσε τις θανατικές ποινές. Γενικότερα, Μπούρτζι λέγεται κάθε επάκτιο φρούριο ή πυροβολείο, ιδιαίτερα όταν είναι χτισμένο σε νησάκι. Η λέξη είναι αραβοτουρκική.

Μπούρτζι - Ναύπλιο
Κατά τη δεκαετία του 1930 συντηρήθηκε και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέχρι τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια, ο ΕΟΤ το χρησιμοποίησε μέχρι το 1997 ως εστιατόριο και αναψυκτήριο. Αυτή η όψη του χώρου επίκειται να αναβιώσει, όπως έχουν αποφασίσει οι αρμόδιες αρχές, χωρίς, ωστόσο, να κινούνται μέχρι αυτή τη στιγμή οι σχετικές διαδικασίες.

Το Ναύπλιο όπως φαίνεται από το Μπούρτζι
Το ξακουστό Μπούρτζι έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε από κοντά, αν επιβιβαστείτε στα βαρκάκια, που βρίσκονται στο λιμάνι. Η απόσταση πολύ σύντομη, αφού δεν αγγίζει καν το μισό ναυτικό μίλι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου