Τετάρτη

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια


Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια
Πρώτος κυβερνήτης και αναμορφωτής του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831). Η θητεία του όμως έμελλε να λήξει σύντομα, άδοξα και με τρόπο μοιραίο καθώς το πρωινό 27ης Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδω­νος από τους αδελφούς Μαυρομιχάλη.



Ο κυβερνήτης το πρωινό της αποφράδας εκείνης ημέρας ξεκίνησε για να εκκλησιαστεί, όπως συνήθιζε, στον Άγιο Σπυρίδωνα. Βγαίνοντας από την κυβερνητική κατοικία, το γνωστό Παλατάκι, και συνοδευόμενος από τους δυο φρουρούς, τον Γ. Κοζώνη και Α. Λεωνίδα, κατευθύνθηκε προς τον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι Μαυρομιχαλαίοι εκείνο το πρωινό είχαν βγει με κακό σκοπό, αναζητώντας τον Κυβερνήτη για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον γνωστό μανιάτικο τρόπο για λόγους τιμής. Όταν συναντήθηκαν λίγο πριν την εκκλησία με τον κυβερνήτη, αυτός τους χαιρέτησε βγάζοντας το καπέλο του αμίλητος, ενώ εκείνοι ξαφνιασμένοι του ανταπέδωσαν σιωπηλοί τον χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο Κυβερ­νήτης προχώρησε με τους δυο συνοδούς φρουρούς του προς την εκκλησία, ακολουθώντας το καθιερωμένο δρομολόγιο του κυριακάτικου εκκλησιασμού του. Οι Μαυρομιχαλαίοι μετά τον χαιρετισμό δεν ακολούθησαν τον Κυβερνήτη, αλλά έφυγαν γρήγορα από άλλο δρόμο, φτάνοντας νωρίτερα στον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου περίμεναν τον Κυβερνήτη στην πόρτα της εκκλησίας.

Ο Κυβερνήτης μόλις ανέβηκε τον ανηφορικό δρόμο και πρόβαλε στο στενό του Αγίου Σπυρίδωνα, σημερινή οδό Ιωάννη Καποδίστρια, αντίκρισε ξανά μπροστά του τον Κωνσταντίνο Μαυ­ρομιχάλη, να στέκεται έξω στη δεξιά πλευρά της πόρτας της εκκλησίας. Ωστόσο, συνέχισε την πορεία του προς τον τόπο του μαρτυρίου.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει δημοσιευθεί στη Γενική Εφημερίδα, όταν ο Κυβερνήτης έφθασε στην πόρτα και πάτησε το πόδι του στο πλατύσκαλο για να μπει στην εκκλησία, ο Κων/νος Μαυρομιχάλης από πίσω του σήκωσε το δεξί του χέρι, που κρατούσε κρυμμένη την οπλισμένη πιστόλα, τράβηξε τη σκανδάλη και τον πυροβόλησε στοχεύοντας στη δεξιά πλευρά της κεφα­λής, ενώ συγχρόνως ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, που στεκόταν στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, όρ­μησε και τον χτύπησε με μαχαίρι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς στη βουβωνική χώρα.

Στη συνέχεια ο I. Καραγιάννης ένας από τους φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων πυροβόλησε άστοχα κατά των φρουρών του Καποδίστρια, αλλά η σφαίρα αστόχησε και χτύπησε στη δεξιά πλευρά της πόρτας όπου σώζεται και σήμερα η λαβωματιά της πέτρας από το κτύπημα της σφαίρας. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχά­λης μετά το φονικό ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλοπάτια απέναντι από την πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά τον πυροβόλησε ο φρουρός του Καποδίστρια, Γ. Κοζώνης. Ο Κωνσταντίνος, θανάσιμα τραυματισμένος συνελήφθη μετά από  λίγο. Ολόκληρη η πόλη αναστατώθηκε από το φονικό του Κυβερνήτη, ενώ οργισμένο πλήθος και στρατιώτες τον λιντσάρισαν, κτυ­πώντας τον με ξύλα και σπαθιά και σέρνοντάς τον στα καλντερίμια του Ναυπλίου ως την πλατεία του Συντάγματος, όπου ξεψύχησε. Το άψυχο κορμί του έριξαν στη θάλασσα.

Μπροστά από την εκκλησία, λίγο πριν την είσοδο, υπάρχει ακόμα το καντήλι, στον τόπο μαρτυρίου του Κυβερνήτη. Ο άδικος και τραγικός θάνατος του I. Καποδίστρια παραμένει ζωντανός στη μνήμη των Ελλήνων, που επισκέπτονται καθημερινά τον μαρτυρικό τόπο του θανά­του του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου