Τετάρτη

Επίδαυρος

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Μία από τις γύρω περιοχές που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Επίδαυρος με το φημισμένο αρχαίο θέατρο. Απέχει περίπου μισή ώρα από το Ναύπλιο και εκεί θα σας οδηγήσουν εύκολα οι πινακίδες από το κέντρο του Ναυπλίου.  Στην Επίδαυρο βρισκόταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, και αποτέλεσε το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. 
Ωστόσο, η Επίδαυρος κατέχει σημαντική θέση και στη Νεώτερη ιστορία μας, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκαν δύο Εθνοσυνελεύσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 1821 στην οποία ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Ελλάδας και η δεύτερη το Μάρτιο του 1826.
Το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην Επίδαυρο χτίστηκε μεταξύ του 340 π.Χ. και του 330 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Το θέατρο χτίστηκε για διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως το θέατρο είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των θεατών που ασθενούσαν.
Σήμερα, το θέατρο της Επιδαύρου τυγχάνει παγκοσμίου φήμης λόγω του φεστιβάλ αρχαίου δράματος, που έχει καθιερώσει το «Ελληνικό Φεστιβάλ». (τα λεγόμενα «Επιδαύρεια»). Κάθε καλοκαίρι, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ανεβαίνουν σημαντικά έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος με μεγάλη επιτυχία και απήχηση. Οι διάσημοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες, που λαμβάνουν μέρος στα δρώμενα αυτά, σε συνδυασμό με την εξαίρετη ακουστική του θεάτρου και τη μεγάλη χωρητικότητα των 13000 και πλέον ατόμων έχουν καταστήσει το Θέατρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου ένα εξαιρετικό κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη της Αργολίδας. Επιπλέον, απέναντι από το Θέατρο βρίσκεται το μουσείο, όπου φιλοξενούνται σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Στον περίβολο του Θεάτρου βρίσκεται καφεστιατόριο και πωλητήριο.
Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την παραθαλάσσια κωμόπολη της Παλαιάς Επιδαύρου με το γραφικό λιμανάκι και τις θαυμάσιες επιλογές σε καταλύματα και καφεστιατόρια. Λίγα λεπτά από το λιμάνι ακολουθώντας τις πινακίδες, θα δείτε το επίσης φημισμένο «Μικρό Θέατρο», στο οποίο πραγματοποιούνται μουσικές συναυλίες κατά τον Ιούλιο («Μουσικός Ιούλιος»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου